Ahoj Simčo a Kubo. Na začátek, naše klasická otázka, jak se vám daří a jak si užíváte letošního netradičně teplého podzimu. Odpočíváte nebo vůbec nezahálíte a už plně trénujete na další sezónu?
S: Ahoj Terko, daří se fajn, díky za optání. Teplý podzim si užíváme především pobytem na vzduchu ať už při lehkém sportování (horské kolo, běh, běžecké závody s Luckou) nebo prací na zahradě...
K: Mám rád toto období, kdy si užívám volno od trénování a snažím se volný čas věnovat co nejvíce rodině. Trénuji - tedy pohybuji se rychleji než normálně - jen když je čas a nálada.
Víme, že v CZM Triatlonu nejste ani jeden žádný nováček. Letos se téměř celé dění závodu historicky poprvé odehrálo na poloostrově. V porovnání s minulými ročníky, byla pro vás tato změna pozitivní?
S: Za mě došlo určitě k pozitivní změně. Kladně hodnotím nově přidané koberce v depu a také větší prostranství, na kterém je nyní depo postaveno. Zázemí registrace-expo-depo-cílový prostor na jednom místě byl také krok k lepšímu. Jsem ráda, že jste zanechali průběh na běhu přes poloostrov, který byl jistě zajímavý nejen pro samé závodníky, ale i pro diváky. Suma sumárum nemám, co bych vytkla.😊
K: Za mě to byl skvělý počin od pořadatelů a věřím, že i v dalších letech ponechají tento setup závodu. Závod to celkově zatraktivnilo a taktéž trochu zrychlilo.
Jak se před závodem na dlouhé distanci správně stravovat, máte nějaké své oblíbené stravovací návyky?
S: Rozhodně je dobré se držet základních pravidel, ke kterým patří:
1 – nezkoušet nic nového a jíst pouze osvědčené jídlo
2 – omezit vlákninu/tučná a těžká jídla + navýšit sacharidy
3 – nezapomínat na doplnění vitamínů a minerálů včetně pitného režimu (především v teplých dnech)
O jaké konkrétní jídlo se jedná, ať už několik dní před závodem nebo přímo v den závodu, to už je dost individuální záležitost. Každý snese něco jiného. Je hlavně důležité, aby si každý sám na sobě vyzkoušel, co mu sedí a nekopíroval jídelníček ostatních.
Mně osobně se například osvědčilo, dát si na snídani před Ironmanem něco slaného (rýže/kuskus/pečivo se šunkou/sýrem/vajíčkem). Konkrétní podoba pak záleží na místě, kde snídám (hotel, domov). Jen doplním, že jinak jsou všechny mé snídaně sladké (vločky, Pelupa od Penca, ořechy, semínka, ovoce, jogurt/tvaroh, med…).
K: Stravu řeším většinou týden před závodem, kdy se snažím omezit nezdravé a sladké jídlo – více než normálně J. Večer před závodem mám rád cokoliv z Italské kuchyně. Ráno na snídani už několik let snídám bábovky/croissanty/buchty apod. bez kafe.